Люис Хамилтън с Мерцедес спечели Гран при на Катар пред Макс

...
Люис Хамилтън с Мерцедес спечели Гран при на Катар пред Макс
Коментари Харесай

Люис Хамилтън спечели Гран при на Катар

Люис Хамилтън с Мерцедес спечели Гран при на Катар пред Макс Ферстапен с Ред Бул. Трети се класира Фернандо Алонсо с Алпин. Световният първенец, който завоюва и в Бразилия единствено преди седмица, към този момент е на осем точки от водача в класирането, а до края на сезона остават две надпревари.

Температурата на въздуха бе 26 градуса, тази на пистата – 31 градуса. Слънцето бе залязло и над Лосаил се спускаше мрак, само че пистата бе блестящо осветена. Драмата от часовете преди 20-ия кръг от международния шампионат отстъпи на напрежението преди старта, написа gong.bg.

Действащият международен първенец във Формула 1 Люис Хамилтън с Мерцедес ще започва първи в Гран При на Катар в неделя, откакто завоюва квалификацията за надпреварата на пистата „ Лосаил “ край столицата Доха.

Британецът започва чудесно и поведе колоната след първия завой. В същото време санкции с пет места Макс Ферстапен от седма позиция направи отличен старти и съумя да си извоюва четвъртото място в първата обиколка. Малко по-късно единственият водач, който го делеше от международния първенец бе Фернандо Алонсо. Нидерландецът завъртя най-бърза обиколка в четвъртото завъртане и притисан съществено испанеца.

Това стана факт в идващите обиколко и Люис и Макс заформиха борбата за върха. От своя страна Карлос Сайц и Серхио Перес водеха пикантен спор в челото на колоната. Интересна бе и борбата за четвъртата позиция, която бе извоювана от Ландо Норис в 12-ата обиколка, когато британецът изпревари Пиер Гасли. Малко по-назад Валтери Ботас завоюва седмата позиция след чудесно изпреварване на Карлос Сайнц.

В 18-ата обиколка първи от водачите в бокса от втора позиция влезе Верстапен. Нидерландецът се върна на пистата още веднъж на второто място. 

В идната обиколка тактиката на Ред Бул бе незабавно покрита от Мерцедес и в бокса за нови твърди гуми влезе и водачът Хамилтън. Британецът се въна на трасето назад на първа позиция с преднина от над девет секунди от втория Ферстапен.

Люис Хамилтън продължи да води колоната безапелационно, а в средата на подреждането Серхио Перес още веднъж направи чудесно изпреварване, задминавайки водача на Ферари Шарл Льоклер.

В 34-ата обиколка Ботас спука предна лява гума, откакто остана най-дълго на пистата от водачите. Така тази тактика изигра неприятна смешка на Мерцедес и финландецът се върна на трасето на едвам 14-а позиция. Малко преди края на надпреварата Серхио Перес съумя да изпревари Фернандо Алонсо и зае третата позиция, само че в 43-ата обиколка испанецът съумя да си върне позицията, а мексиканският водач на Ред Бул се свлече до седмото място.

Преди това за втория си комплект нови гуми медиум влезе в бокса на Ред Бул Ферстапен. Нидерландецът се върна още веднъж на втората позиция, от която влезе. 

В идната обиколка незабавно пристигна отговор от бокса на Мерцедес, където влезе водачът Хамилтън. Британецът се върна на пистата с новите си медиум сликове и още веднъж поведе колоната, следван от Макс с закъснение от девет секунди.

В 51-вата обиколка надпреварата за Валтери Ботас през днешния ден завърши. Финландецът прибра болида си в бокса на Мерцедес, откакто получи щета, най-вероятно породена от придвижването му по пистата при прибирането със спукана гума в 34-ата обиколка. 

Последваха две следващи спукани гуми и за двамата водачи на Уилямс Джордж Ръсел и Никола Латифи. Първият съумя да стигне до бокса на английския отбор, където смениха гумите му, само че Латифи нямаше този шанс и отпадна от днешното съревнование. 

В 55-ия тур имаше виртуална кола за сигурност поради спрял на пистата Уилямс. Верстапен влезе в бокса и постави меки гуми, макар че към този момент бе записал най-бързата обиколка, написа gong.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР